کابلهای مخابراتی و استانداردهای آن
شاید شما در خیابان یا اطراف منزل نیروهای مخابرات را مشغول سربندی و اتصال کابلهای مخابراتی چند صد زوجی تلفن دیده باشید و این سوال در ذهنتان نقش بسته باشد که چگونه می شود این سیم هارا شناسایی کرد و صحیح و بدون خطا سربندی کرد؟
جواب این سوال در سیستم رنگ بندی استاندارد و جهانی کابلهای مخابراتی است ، بدین صورت که زوجهای سیم در دسته های 5 تایی یک رنگ ثابت و 5 رنگ متغیر دارند . به رنگهای ثابت tip و به رنگهای متغیر ring می گویند. به عنوان مثال : زوج 1 = سفید و آبی – زوج 2 = سفید و نارنجی و …. همانطور که در مثال میبینید این دو زوج سیم رنگ مشترک سفید دارند و فقط آبی و نارنجی در آنها مشترک است . جهت درک بیشتر به عکس زیر توجه کنید:
طرح شماتیک یک کابل 25 زوجی
رنگ بندی استاندارد
در تصویر بالا در 5 زوج اول رنگ سفید مشترک و به ترتیب 5 رنگ (آبی-نارنجی-سبز-قهوه ای-طوسی) متغیر هستند و در 5 زوج دوم رنگ مشترک به قرمز تغییر پیداکرده و رنگهای متغیر همان 5 رنگ قبلی می باشند ، پس با یک نگاه می توان فهمید اگر بتوانیم 5 رنگ متغیر (آبی-نارنجی-سبز-قهوه ای-طوسی) را به همان ترتیب به حافظه بسپاریم توانایی تشخیص زوج های بعدی را خواهیم داشت.
حالا می خواهیم یک مرحله جلوتر رویم، همانطور که دیدید برای تشخیص 5 زوج دوم از رنگ مشترک قرمز استفاده شده و بعد از آن مشکی در ردیف سوم و زرد در ردیف چهارم و بلاخره بنفش در ردیف پنجم . در نتیجه با یادگیری و به حافظه سپردن فقط 10 رنگ می توانیم 25 زوج سیم را ساماندهی کنیم، به همین جهت است که اگر در هر کجای دنیا به یک فرد مخابراتی بگویید زوج 21 چه رنگی است بلافاصله می گوید (بنفش آبی) چون او می داند زوج 21 در واقع اولین زوج از ردیف 5 می باشد اولین زوج آبی بوده و ردیف 5 هم بنفش می باشد.
نگران نباشید
برای کابلهای 25 زوج به بالا لازم نیست بیشتر از 10 رنگ را حفظ کنید چون شرکتهای سازنده کابل هر 25 زوج را داخل یک باند پلاستیکی پیچیده و از 25 زوج دیگر جدا می کنند و این باندها را هم با رنگهایی که یاد گرفتید از هم جدا می کنند. بدین صورت که 25 زوج اول با باند آبی و 25 زوج دوم با باند نارنجی و الی آخر. جهت درک بیشتر به عکس زیر توجه کنید:
دسته ها با بند رول رنگی ازهم جدا شده اند
در دو کابل آخر شکل بالا شما میبینید 4 دسته 25 تایی هست و نتیجه می گیریم که کابل 100 زوجی می باشد ولی نکته اینجاست که در کابل آخر طبق آموزشی که دادم باندها 4 رنگ هستند ولی در کابل سوم باندها فقط 2 رنگ هستند پس از کجا بدانیم مثلا باند سوم کدام است؟ در این نوع کابل شرکت سازنده بایک ابتکار ، توانسته از استفاده رنگ اضافی در بانها خودداری کند و در نتیجه صرفه جویی زیادی داشته باشد. بدین صورت که باند اول و دوم نا متقارن هستند یعنی هر کدام 25 زوج نیستند . مثلا 23 زوج در باند اول و 27 زوج در باند دوم هستند و هر دو باند با رنگ آبی پوشانده شدند .
آرایش کابل در ترمینالها
و در نهایت هر 10 زوج از کابل در پست مخابراتی یا کافو به ترمینالی که در عکس فوق میبینید متصل شده و مجموعه ای از ترمینالها را در دسته های 10 تایی به ریل های مخصوص بسته و می توان پست های چند هزار زوجی ایجاد نمود.
در این بوخت ها عموما ترمینالهای مربوط به ADSL یا سرویسهای E1/T1 مشترکین نیز وجود دارد.