جدول رنگ مقاومتها

مقاومت

چگونه مقدار مقاومت را از رنگهای روی آن شناسایی کنیم

تشخیص مقدار مقاومت با استفاده از نوارهای رنگی

کد رنگی الکترونیک مجموعه‌ای از کدهای رنگی است که برای تعین مقدار مقاومت الکتریکی ابزار الکترونیکی خصوصاً مقاومت و همین‌طور خازن و سلفبکار می‌رود. مجموعهٔ کد جداگانه‌ای هم برای شناسایی سیم‌ها در برخی از کابل‌های مخابراتی مورد استفاده قرار دارد. این کدرنگ‌ها برای اولین بار در سال ۱۹۲۰ میلادی به نام EIA-RS-279 بدست انجمن سازندگان رادیو که اکنون بنام مجمع صنایع الکترونیک (EIA) شناخته می‌شود منتشر شد و استفاده از آن به سرعت توسعه یافت. استاندارد بین‌المللی فعلی IEC ۶۰۰۶۲ است،[۱] که توسط کمیسیون الکتروتکنیکی بین‌المللی تهیه و منتشر شده‌است. استفاده از کد رنگی مزایای زیادی از جمله راحتی خوانده شدن و مقاومت در برابر فرسایش را دارد.

مقاومتهای کم توان  معمولا ابعاد کوچکی دارند، بنابراین  مقدار مقاومت و تلرانس را به وسیله نوارهای رنگی مشخص می‌کنند که خود این روش به دو شکل صورت می‌گیرد: 

  1. روش چهار نواری
  2. روش پنج نواری

روش اول برای مقاومتهای با تولرانس 2% به بالا استفاده می‌شود و روش دوم برای مقاومتهای دقیق و بسیار دقیق با تولرانس کمتر از 2% استفاده می‌شود. در اینجا به روش اول که معمولتر است می‌پردازیم.

به جدول زیر توجه نمائید. هر کدام از این رنگها معرف یک عدد هستند: 

برای تعیین مقدار مقاومت، حلقه ی طلایی یا نقره ای را سمت راست قرار می دهیم و حلقه ها را از سمت چپ به ترتیب، رقم اول، رقم دوم و سوم نام گذاری می كنیم. هر رنگ معرف عددی است؛ این اعداد در شکل زیر آورده شده اند.

جدول رنگ مقاومتها

تلرانس چیست ؟

ساخت هر مقاومت با خطا همراه است. یعنی ممکن است 5% یا 10% یا 20%خطا داشته باشیم . اگر یک طرف مقاومت به رنگ طلایی بود ، نشان دهنده مقاومتی با خطا یا تلرانس 5 % است و اگر نقره‌ای بود نمایانگر مقاومتی با خطای 10% است.اما اگر مقاومتی فاقد نوار چهارم بود، بی رنگ محسوب شده و تولرانس آن را 20 %در نظر می‌گیریم.

ابزار جالبی که من در کودکی برای تشخیص مقدار مقاومت استفاده می کردم.

ابزار قدیمی تشخیص مقدار مقاومت

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =

پیمایش به بالا