آشنایی با تکنولوژی ISDN
در گذشته تلفن ها همگی آنالوگ بودند و این یک عیب بسیار بزرگ بشمار می آمد، زیرا هنگام ارسال صدا به دلیل مشکلات سیم کشی و اتصالات نویز وارد مکالمه (خط) می شد و کیفیت را به شدت کاهش می داد.کدینگ دیجیتال راهی برای کد کردن صدا طراحی کرد .بنابراین شبکه های (IDN = (Intgrate digital network طراحی شدند و بنابراین تمام شبکه های تلفنی آنالوگ به تدریج به دیجیتال تبدیل خواهند شد.
به عنوان مثال همگی سیستم تلویزیون آنالوگ و دیجیتال را امروزه می شناسید در گذشته ای نه چندان دور بهترین آنتن ها را بر روی بام نصب می کردیم و با کلی زحمت تصاویر برفکی و سایه دار دریافت می کردیم ولی امروزه به لطف علم و تکنولوژی دیجیتال، در بعضی مناطق حتی بدون داشتن آنتن تصویری صاف و HD را شاهدیم.
ISDN مخفف عبارت Intergeated Service Digital Network می باشد و بعنوان یک شبکه مخابراتی دیجیتال در جهان شناخته شده و به کار می رود .
با استفاده از این تکنولوژی امکانات جدیدی برای ارتباط دیتا نیز بوجود می آید اکنون پس از استفاده وسیع بصورت باند باریک ، زمان اجرای باند پهن این تکنولوژی براساس تکنیک [ATM 1]، فرا رسیده که به عنوان یک شبکه باند پهن جامع سرویسهای مخابراتی در نظر گرفته می شود .
وضعیت امروزی در بسیاری از شرکتها ، نشان می دهد که تکنولوژی های مختلف شبکه مانند X.25، LAN , T1/E1 معمول FODL , Token Ring Ethernet، LAN های مبتنی بر ATM و نیز ISDN برای ارتباط دیتا بکار برده می شود . ISDN می تواند در صورت اتحاد با شبکه های دیگر دیتا مزیتهای اضافی دیگری راهم همراه داشته باشد .
طرح ومفهوم ISDN برای ارتباط دیتا
این شبکه از نظر کاربر یک شبکه باند باریک می باشد (N-ISDN) که هدف اصلی آن مجتمع نمودن سرویسهای گوناگون مخابراتی بصورت جامع در یک شبکه می باشد . سابق بر این برای اجرای سرویسهای مختلف مانند ، انتقال دیتا ، مکالمات و غیره قاعدتا نیاز به شبکه های مجزای مخابراتی بود . در حال حاضر زمان اجرای باند پهن ISDN-B فرارسیده و باید بعنوان یک شبکه جامع سرویس دهی باند پهن بکار برده شود . باند پهن یقینا زیر ساخت مخابراتی (TC) و پردازش دیتا (DP) را کنار نخواهد گذاشت , بلکه آن را بصورت مطلوبی کامل خواهد نمود.
ویژگی های N-ISDN:
دیجیتال نمودن شبکه های تلفنی آنالوگ شرط اجرای این تکنولوژی بود . بنابراین ISDN به دنبال دیجیتال شدن شبکه های آنالوگ به وجود آمده است .همانند شبکه های تلفنی آنالوگ در این تکنولوژی نیز همچنین سوئیچینگ مداری اجرا می گردد . در ISDN یک ارتباط انتها به انتهای فیزیکی در صورت لزوم بین دو ترمینال تشکیل می گردد .
بدین طریق در واقع یک خط فیزیکی بین ترمینالهای مرتبط به یکدیگر ایجاد می گردد . این خط به هر یک از مراکز ISDN واقع در مسیر ارتباطی متصل می باشد و در طول مسیر ارتباط بطور ثابت به ترمینالهای مرتبطه اختصاص داده می شود . علاوه بر این ، در حین یک ارتباط ISDNموجود ، اطلاعات کنترلی (سیگنالیک) مربوط به ارتباط بین ترمینالهای مرتبطه بطور موازی (همزمان) ارسال می گردند . اطلاعات کنترلی را بطور کلی سیگنالینگ می نامند .
هیچ ارتباط انتها به انتهایی بمنظور سیگنالینگ بین ترمینالهای مرتبطه ایجاد نمی گردد ، بلکه سیگنالینگ به صورت پیام های سازمان یافته براساس قاعده ارسال بسته ای (Store & forward) از طریق ISDN ارسال می گردد . سیگنالینگ بین ترمینالها و مراکز تلفن محلی ISDN از طریق کانال D و سیگنالینگ بین مراکز تلفن ISDN از طریق کانالهای سیگنالینگ مرکزی انجام می گردد .
از آنجائی که اطلاعات (دیتا)در مراکز تلفن ISDN با فر نمی شوند ، لذا مدت زمانی دسترسی یک ارتباط ISDN مبنای محاسبه هزینه شارژ ارسال بدست آمده می باشد . بنابراین هزینه ارسال در ISDN وابسته به زمان می باشد . از اینرو ISDNخصوصا برای ارسال فایل بسیار مناسب می باشد ،ISDN بعنوان شبکه ای برای ارتباط دیتا دارای سود و زیان خاصی می باشد .
مضرات :
- هر دو ترمینال دیتا درگیر درارتباط باید با نرخ بیت یکسانی ارسال و در یافت نمایند .
- در صورت عدم استفاده از مالتیپلکسر ، فقط یک رابطه ارتباطی برای هر ارتباط ISDN امکان پذیر می باشد .
- هنگام خرابی یک ارتباط ISDN ، ارتباط دیتا قطع می گردد .
مزایا :
- از طریق ISDN یک ارتباط شفاف انتها به انتها ایجاد می گردد .(یعنی کلیه فرمت های مختلف دیتا می توانند ارسال گردند)
- از طرف ISDN درخصوص پروتکل ارتباطی بکار برده شده چیزی اضافه نمی گردد (شفافیت پروتکل )
درواقع انتظار می رود که زمان جریان سیگنال روی یک ارتباط ISDN ثابت باشد.
بنده در حدود سال ۱۳۸۸ دوعدد خط ISDN جهت اداره ثبت نام و دریافت کردم که جهت اتصال آن به مرکز به مودمهایی به نام NT نیاز بود ، این خطوط برروی یک زوج سیم مسی برقرار می شد و امکان استفاده همزمان دوخط مکالمه و دیتا را فراهم می نمود در ذیل تصویر مودم را مشاهده می نمایید ، لازم به ذکر است این سیتم هنوز پابرحاست و درحال بهره برداری می باشد.